Campus Mundival Nápolyban

4 hónap külföldön

Bőrgyó + olasz nyelv

2016. november 25. 21:21 - KertmegIstvan

dsc_0426.JPG

Aktuális:

Végre túljutottunk azon az egy hetes időszakon, amikor a kari koordinátort próbáltuk utólérni, hogy be osszon minket a következő gyakorlatra, ami a 2 hetes bőrgyógyászat. Nagy volt az öröm, már szerda reggel mehettünk is. Az üröm az örömben, hogy míg a régi klinikakert kb.: 10 perc gyaloglásra van tőlünk, addig az új klinikák 8 metró megállóra. Nápoly esetében a metrómegállók sokkal nagyobb távolságra vannak egymástól mint otthon. A reggeli csúcs idején pedig kapaszkodni sem kell, mert eldőlni úgyse fogunk.

Az internetes képeken úgy tűnt, hogy az új klinikakert tágas, modern épületekből áll. Ami azt illeti, a kertre egy rossz szót nem tudok mondani, de az épületeken látszik, hogy mind egyszerre épült, ugyanúgy néznek ki. Ami még szembetűnő, az az ablakok mérete és elhelyezkedés, aminek köszönhetően a nap minden szakában használni kell a világítást, hogy ne legyen sötét a vizsgálókban.

dsc_0420.JPG

Szokás szerint sok fehér köpenyes volt az apró vizsgálóban, számszerint 5-en. Ha ehhez hozzáadjuk a mi kis csapatunkat és a később odacsapódott helyi orvostanhallgatókat, 15-nél áll meg a számolás, plusz a betegek. Már egészen olyan volt, mint egy otthoni gyakorlat, ahol a csoport vége kilóg a betegszobából.

Eleinte a professzor asszony próbálkozott az angollal, de utána, főleg amikor megjöttek az olasz nebulók, nem kimondottan fáradozott velünk, így éreztük, lassan az aznapi kórházi időtöltés is a végéhez közeledik. Így is lett.

Pár napja kaptunk egy emailt válaszul arra, amit még szeptemberben írtunk, miszerint szerdán elindul az olasz nyelvi kurzus. November végén, amikor már túl vagyunk a kinn töltött idő felén… Már meg se lepődök. Eleve, mire befejeződne, már rég otthon leszünk. Na mindegy, gondoltuk egy nyelvi órát annyira csak nem tudnak elrontani, és lelkesen vártuk a délután 2 órát.

A kurzus helyszíne egyébként a neurológia klinika jól ismert épülete volt, az előadó terem az a jól megszokott, ami pl.: az otthoni sebészeti klinikán is található. Ez egyébként egy lényegében egy ókori görög színház alapján épült lelátó.

Hamar kiderült, hogy az előadó nem beszél más nyelvet, csak az olaszt nyilván, és a franciát. Szóval olaszul akar olaszt tanítani olyanoknak, akik elvileg nem tudnak olaszul. Így indult. Azért azt nem árt tisztába tenni, hogy nemzetközi környezetben az angol a közös nyelv, legalábbis ideális esetben.

Ez még nem volt elég, emberünk íratott velünk egy nyelvtani tesztet, amiből persze a világon semmit nem értettünk, majd kérdéseket tett fel. A probléma a következő volt:

  • Nem értettem a kérdést.
  • Hiába várta a választ, azt se tudtam mit mondjak, és ha tudtam volna akkor sem tudtam volna megfogalmazni olaszul.
  • Ő angolul nem beszél.
  • Miután felírta a kérdést és a választ, megelégedett azzal ha el ismételtem őket, de az már luxus volt, hogy leírja, hogy mit jelent…

Érdekes volt még a nemzetiségek aránya is. A többség természetesen spanyol volt, mint bármikor máskor. Nekik nem tudom, hogy minek kellene olaszt tanulniuk, némi túlzással olyan, mintha én meg akarnék tanulni Szögediesen beszélni. Voltak románok, akiknek szintén újlatin nyelvük van, sőt volt aki évek óta tanul olaszul és nyelvvizsgája is van. Nagyobb számban ott voltunk még mi (4-en) és a törökök. Mi voltunk azok akiken érződött, hogy valami itt nem stimmel.

olasz_nyelv.jpg

Ezek után a nevek alapján be kellett mutatkozni. Az én olaszos bemutatkozásom annyiból állt lefordítva, hogy „Én István, nem beszélek olaszul”. Másokkal pedig vígan elbeszélgetett hosszú percekig.

Az egész tortúra pedig 3 órán keresztül tartott. Egy biztos, minket ott többet nem látnak :D

Szólj hozzá!
Címkék: policlinico

A bejegyzés trackback címe:

https://granito.blog.hu/api/trackback/id/tr3111998626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása