Campus Mundival Nápolyban

4 hónap külföldön

Ügyintézés, papírozás

2016. november 20. 00:19 - KertmegIstvan

la.jpg

Az otthoni dolgokat illetően szerencsénk volt, az intézetek a papírokat simán aláírták, persze otthon fogunk mindenből vizsgázni. A februárunk elég kemény lesz, de mi csak ne panaszkodjunk. Voltak, akik elkövették azt a hibát, hogy miután papírjaikat aláírták, bementek személyesen a profeszorokhoz. Ez az, amit ne csináljatok. Vannak, akik nem kifejezetten értik/ ismerik ezt a programot, vagy csak meg van róla a véleményük és akadályozni akarják a hallgatókat. Ne feledjük el, a papírt ők aláírták, szóval innentől van mit lobogtatni. Ne legyünk túlbuzgóak.

Említettem már az olasz mentalitást, amelyről mindenkinek van egy sejtése. Ezek az elképzelések egyébként általában megállják a helyüket az egész Mediterráneumban. A nyári marokkói élmények alapján sejtettük, hogy mi vár majd itt, és pont emiatt szerencsére nem is volt nagy kulturális sokk.

Más azonban, ha az ember túristaként, és más, ha tanulóként érkezik az országba. Hallottuk korábban, hogy az egyetem orvosi karának Erasmus koordinátora mondjuk úgy leküzdendő akadályt jelent, mintsem segítséget és ez nem feltétlenül túlzás. További probléma volt, hogy az egyetem székhelye Casertában, Nápolytól kb. 30 km-re lévő kisvárosban található, ami ellehetetleníti a belső kommunikációt még az internet és a telefon korszakában is.

A helyi tanrend teljesen más, mint az otthoni. Számos olyan tárgy, amit mi Szegeden az 5-öd évben tanulunk, itt 3 évfolyamon szétszórva található meg, így okozott némi fejfájást nekünk. A kari koordinátor a gyakorlatokra pedig nem előre osztott be minket, hanem miután többször jeleztük felé, hogy miből mennyi időt szeretnénk eltölteni, ő mindig felhívja az aktuális intézmény professzorát. Igen ám, viszont az, hogy ő mikor van az irodájában, az szerencse kérdése, telefonra és emailre szinte egyáltalán nem válaszol. Ezen nem is érdemes rágódni, ez van.

Minden egyes gyakorlat előtt és után találkozunk a professzorral, akitől a végén kapunk egy igazolást. Az Erasmus végén pedig ezekkel a papírokkal kell majd elmenni a kari koordinátorhoz, majd pedig a Casertai irodába. Elég körülményes, és ajánlatos rászámolni néhány extra napot, mert minden egyes állomáson sok időt veszthetünk, ha a felelős személy éppen valahol máshol tartózkodik, ki tudja miért.

Ez a rész kicsit negatívan hangozhat, bár tény, hogy a bürokrácia az egyik kényes pontja az egésznek. Főleg itt.

A nehézségek ellenére eddig minden a tervek szerint megy.

Szólj hozzá!
Címkék: Nápoly Caserta

A bejegyzés trackback címe:

https://granito.blog.hu/api/trackback/id/tr6411975594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása